logo

Groeien als leerkracht doe je met deze onderwijsmasters na de pabo

Je bent afgestudeerd aan de pabo en kunt steeds vaker meteen aan de slag als leerkracht. Een mooi vooruitzicht, maar er zijn meer opties. Met een masteropleiding na de pabo help je mee aan de onderwijskwaliteit op jouw school, werk je aan onderwijsvernieuwing en creëer je bredere loopbaankeuzes voor jezelf. Redenen genoeg dus om na te denken over doorstuderen na de pabo! Wij hebben de meest gekozen masteropleidingen voor je op een rijtje gezet.

Hbo-masters

Na de pabo kun je direct doorstromen naar een hbo-masteropleiding. De meest voorkomende hbo-masters na de pabo staan hieronder.

Talentontwikkeling & Diversiteit

De focus van de master ligt op het onderwijs in de klas. Het draait hier om het onderwijs aan alle leerlingen. Centraal staat de vraag hoe je de talenten van iedere leerling kunt bevorderen. Je leert op positieve manier gebruik te maken van de diversiteit in de klas.
De hbo master Talentontwikkeling & Diversiteit is een deeltijdopleiding.


Pedagogiek

Tijdens de masteropleiding Pedagogiek bestudeer je hoe mensen leren en hoe je leren effectief kunt organiseren. Met behulp van de nieuwste inzichten leer je gefundeerde antwoorden te geven op pedagogische en onderwijskundige vraagstukken. Denk aan: leermethodes ontwikkelen, onderwijsbeleid vormen of hoe je vernieuwend onderwijs kunt organiseren.

Met een master Pedagogiek na de pabo kun je bijvoorbeeld aan de slag als bouwcoördinator of onderwijsontwikkelaar. Deze opleiding wordt alleen in deeltijd aangeboden.


Special Educational Needs (SEN)

Met deze hbo-master specialiseer je je in lesgeven aan kinderen met een handicap of met gedrags- en leerproblemen. De opleiding is een goede voorbereiding voor het speciaal onderwijs. Of voor leerkrachten in het basisonderwijs die zich als intern begeleider op passend onderwijs willen richten.

  • Opleidingsinstellingen


Leren en Innoveren (MLI)

Bij de master Leren en Innoveren staat onderwijsvernieuwing centraal. Je leert onderwijs te verbeteren en te vernieuwen en daar zelf een voortrekkersrol in te vervullen.

Als pabo-afgestudeerde met een mastertitel Leren en Innoveren kun je je op school inzetten als onderwijsontwikkelaar of onderwijsinnovaties begeleiden. Deze opleiding wordt alleen in deeltijd aangeboden.


WO-masters

Een wo-master kun je volgen:

  • als je na de pabo een eenjarig premastertraject hebt doorlopen;
  • of als je de academische pabo hebt afgerond.

Onderwijskunde

Bij de brede, multidisciplinaire opleiding Onderwijskunde bestudeer je hoe mensen leren en welke leermethoden daar het beste bij aansluiten. Je leert leermethodes ontwikkelen en onderwijsinnovaties begeleiden.

Tijdens de opleiding wordt ook aandacht besteed aan de organisatie van onderwijs en opleidingen. Ook komt beleidsvorming aan de orde ter verbetering van onderwijs en opleiding.

Als pabo-afgestudeerde met een mastertitel Onderwijskunde ben je breed inzetbaar. Behalve met lesgeven kun je bijvoorbeeld aan de slag als onderwijsontwikkelaar, bouwcoördinator, lerarenopleider of toetsdeskundige.


Pedagogische wetenschappen/Orthopedagogiek

Tijdens de studie Orthopedagogiek richt je je op leer-, ontwikkelings- en opvoedingsproblemen bij kinderen en op hoe je leerlingen met deze problemen op school kunt helpen. Denk aan leer- of gedragsstoornissen, zoals dyslexie of hyperactiviteit, of sociaal-emotionele factoren en problemen in de gezinssituatie.

Met een mastertitel Orthopedagogiek of Pedagogische wetenschappen kun je je specialiseren in passend onderwijs in het basisonderwijs, of werken in het speciaal onderwijs.


Tegemoetkoming in je studiekosten

Heb je interesse voor een van deze masterstudies? Als pabo-afgestudeerde kun je in aanmerking komen voor een eenmalige tegemoetkoming in de studiekosten van 3.000 euro. Wil je weten hoe de regeling werkt, kijk dan op Tegemoetkoming studiekosten Onderwijsmasters

Ben je al een tijdje aan de slag als leerkracht, dan kun je deze opleidingen naast je werk doen via de Lerarenbeurs.

Datum:april 24, 2017