logo

Lerarenpool vluchtelingenklas

Lerarenpool vluchtelingenklas

Wil jij je tijdelijk inzetten voor vluchtelingenkinderen door les te geven aan een taalklas? Ga dan via de lerarenpool vluchtelingenklas op zoek naar vacatures!

Onderwijsvacaturebank

Op www.onderwijsvacaturebank.nl is een speciaal deel ingericht met vacatures voor een taalklas. Zowel leerkrachten als schoolbesturen kunnen op de website terecht. Werkgevers kunnen er in de kandidatendatabase zoeken om leerkrachten te vinden voor de vluchtelingenklassen. En leerkrachten kunnen er op zoek gaan naar vacatures.

Heb jij interesse in een tijdelijke functie als leerkrachtvoor een vluchtelingenklas? Maak dan een speciaal cv-profiel aan in de Onderwijsvacaturebank. Zo kunnen scholen je gemakkelijk vinden en contact met je opnemen over de mogelijkheden.

Scholen kunnen de onderwijsvacaturebank op hun beurt gebruiken om vacatures voor vluchtelingenklassen te plaatsen. Op deze vacatures kun je vervolgens direct solliciteren. Wanneer je gaat lesgeven aan de vluchtelingenklas, bepaalt de school zelf op welke manier zij de tijdelijke aanstelling aanbieden.

Tijdelijke inzet

Heb je al een baan als leerkracht? Of werk je via een invalpool? Ook dan kun je tijdelijk voor een vluchtelingenklas werken. Je kunt dan bijvoorbeeld gedetacheerd worden door je eigen schoolbestuur. Wanneer jouw werkzaamheden voor de vluchtelingenklas erop zitten, keer je weer terug naar je school of invalpool. De ervaring die je hebt opgedaan voor de vluchtelingenklas neem je mee naar je eigen school. Dat is goed voor jou, en ook voor je school.

Interesse? Ga het gesprek aan met je schoolleider of je je hiervoor kunt opgeven. Je schoolleider moet er mee eens zijn en je detachering en je vervanging regelen als je een tijdelijke functie gevonden hebt.

Opleiding en ervaring

Om les te geven aan vluchtelingenkinderen heb je in elk geval een pabo-diploma nodig, het liefst aangevuld met een specifieke opleiding zoals NT-2 of master SEN. Je kunt ook ervaring hebben vanuit het speciaal onderwijs (diagnostiek en orthopedagogiek), of bijvoorbeeld met:

  • lesgeven aan niet-Nederlandstalige kinderen,
  • omgaan met kinderen die een schokkende gebeurtenis hebben meegemaakt,
  • diagnosticeren,
  • differentiëren en
  • werken in multidisciplinaire teams.

Aanmelden

www.onderwijsvacaturebank.nl

Na aanmelding kan het nog even duren voordat een school een vacature plaatsten of je benadert. Het opzetten van een vluchtelingenklas heeft veel organisatie en tijd nodig. Ook zijn scholen afhankelijk waar er opvanglocaties komen en wat de grootte van de vluchtelingeninstroom is.

Aanmelden voor de lerarenpool vluchtelingenklas is overigens niet de enige manier om tijdelijk les te kunnen geven aan vluchtelingenkinderen. Je kunt bijvoorbeeld ook zelf scholen benaderen met een open sollicitatie aan scholen die onderwijs aanbieden aan vluchtelingen.

Meer informatie

Brochure Lerarenpool Vluchtelingenklas
www.arbeidsmarktplatformpo.nl
info@arbeidsmarktplatformpo.nl Vermeld in de onderwerpregel ‘Lerarenpool Vluchtelingenklas’

De lerarenpool vluchtelingenklas is een initiatief van het Arbeidsmarktplatform PO en wordt medegefinancierd door het ministerie van OCW.

Lees ook het verhaal van Irene Haaijma