logo
  • Zo vind je werk in een taalklas
    Heb je altijd als leraar willen werken, maar is het er nog niet van gekomen?

Zij-instroom: dit is wat je moet weten als je aan een carrière switch naar leraar basisonderwijs denkt.

Leraren in het basisonderwijs maken het verschil. Als leraar bereid je elke dag weer onze kinderen voor op de toekomst. Ben jij toe aan een carrière switch die ruimte biedt voor bevlogenheid en betekenis? In dit artikel zetten we de belangrijkste dingen voor zo’n carrière switch op een rij.

Check of het leraarschap bij je past

Het leraarschap is een vak. Daar komt veel meer bij kijken dan wat je ervan als ouder of op tv van ziet. Verdiep je in het beroep en de werkomgeving om je verwachtingen te checken. Ga eens in gesprek met een leraar, of vraag of je een dagje kunt meelopen op een school. Ook op voorlichtingsdagen van de pabo kunnen studenten, docenten en studie-adviseurs je veel vertellen.

Welke route kun je volgen om leraar te worden

Overweeg jij een overstap naar het onderwijs? Met de checklist tool krijg je aan de hand van een aantal vragen meer informatie. Ontdek in een paar minuten wat jouw mogelijkheden in het onderwijs zijn met de checklist tool.

Toegangseisen voor de pabo

Om les te mogen geven op de basisschool, heb je een lesbevoegdheid primair onderwijs nodig. Die krijg je als je een pabo-diploma hebt. De pabo is een hbo-opleiding die vier jaar duurt. Heb je al een hbo- of universitair diploma, dan kun je de verkorte deeltijdopleiding doen van twee jaar. Met een verwante hbo- of universitaire opleiding (zoals pedagogiek) kan je de opleiding in nog minder dan twee jaar doorlopen.

Zij-instroom in beroep

De snelste manier om voor de klas te staan is via een zij-instroom in beroeptraject.  Je krijgt een aanstelling van twee jaar waarbij je parttime voor de klas staat, terwijl je daarnaast de opleiding volgt. De opleiding wordt in dit traject soms (gedeeltelijk) betaald door de school waar je werkt. Voor dit zij-instroomtraject heb je ook minimaal een hbo-diploma nodig. Je krijgt dan eerst een assessment, waarin wordt bepaald of je het opleidingstraject binnen twee jaar kan afronden. Als dat het geval is, volg je daarna een maatwerktraject dat is afgestemd op jouw eerder verworven kennis en vaardigheden.

Op verschillende scholen kun je ook trajecten volgen waarbij je een aanstelling als onderwijsondersteuner combineert met de pabo. Zo hoef je niet meteen zelf voor de klas, maar kun je al wel betaalde ervaring opdoen in de praktijk. Als je het traject hebt doorlopen en je pabodiploma hebt gehaald, ga je zelf aan de slag als leerkracht.

Pabo in deeltijd

Wil of kun je niet deelnemen aan het zij-instroom in beroeptraject, dan kun je ook de pabo naast je huidige baan volgen.

Werkzekerheid en ontwikkeling

Als leraar basisonderwijs heb je volop kans op een baan. Tot 2020 zijn er ruim 4000 extra leraren nodig. Vooral in de Randstad is er veel vraag. Als leraar werk je binnen een hecht team met bevlogen collega’s aan de ontwikkeling van kinderen. Ook aan je eigen ontwikkeling wordt aandacht geschonken. Leraren krijgen twee uur per week de tijd voor professionalisering en de eerste drie jaar nog eens extra tijd. Ook krijgen zij in de eerste jaren een coach binnen het team. In de school kun je in verschillende rollen en functies jezelf specialiseren of je expertise verbreden.
Bijvoorbeeld als bouwcoördinator, intern begeleider of remedial teacher. Als je bevoegd bent als leraar, is het bij goed functioneren gebruikelijk dat je na een jaar een vaste aanstelling krijgt.

Arbeidsvoorwaarden

De arbeidsvoorwaarden van een leraar basisonderwijs zijn geregeld in de cao primair onderwijs. Er zijn drie salarisschalen (L10 t/m L12), afhankelijk van je ervaring en taken binnen de school. Daarnaast professionaliseringsuren, vakantiedagen en de mogelijkheid om in deeltijd te werken. Zij-instromers beginnen vaak met een hoger salaris dan het startsalaris, omdat hun werkervaring meetelt. Je kunt doorgroeien tot een maximum salaris van € 3.875 bruto per maand (gegevens september 2018).

Meer informatie

Stel je vraag over zij-instroom naar een baan als leraar basisonderwijs via info@ruimbaanvoorpo.nl